Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas



Prisimenant koncertą Plungėje REKONSTRUOJANT ČIURLIONĮ

User Rating:  / 2
PoorBest 

 

Spalio 12 d. Plungėje, Kunigaikščio Mykolo Oginskio Rūmuose (Žirgyno koncertų salėje) koncertavo choras MOMENTUM ir Vilniaus sakralinės muzikos choras ADORAMUS (Meno vadovas ir dirigentas Imantas Jonas Šimkus, Antrasis dirigentas Mantvydas Drūlia). Plungiškiai ir miesto svečiai klausėsi rekonstruoto M.K.Čiurlionio KONCERTO. Vienas jų, kartu su choru, 1908 m. gegužės 7 d. buvo surengtas Vilniuje ir skirtas pirmajam Lietuvos dailės draugijos susitikimui. Programoje - iš archyvinių šio koncerto rankraščių rekonstruota M.K.Čiurlionio kantatos „De profundis“ versija ir M.K.Čiurlionio išdailintos lietuvių liaudies dainos.

 

 

 

Beauštanti aušrelė,
Betekanti saulelė...

Buvo didžiulė šventė klausytis ypatingai meniškai, jautriai ir subtiliai atliekamos muzikos.

Choristai tyliai, lėtai ir tarsi nepastebimai nusileidžia nuo scenos ir išsiskirsto pasieniais, apsupdami ratu salėje sėdinčius  klausytojus, o vidury salės diriguoja abiejų chorų meno vadovas.

Žiūrovai klausosi užgniaužę kvapą, o toje tyloje skleidžiasi jautri, subtili, ilgesinga melodija. Ne vien tik lietuvio sielai suprantamas lietuvių liaudies dainoje ilgesys, nerimas, būsimo vargo vargelio nuojauta, mergelei ištekėjus. Muzika užlieja santūriu graudumu bei neįtikėtinai paveikaus meno energijos antplūdžiu.

Atrodo, jog tą šeštadienio popietę klausytojai gėrėjosi ne tik tobulu kūrinių atlikimu, bet buvo pasiektas ir naujas chorinio atlikimo lygis, kai briliantinis skambėjimas atnešė didžiulį energetinį užtaisą klausytojams.

Koncertui pasibaigus tarsi atsidėkodami už patirtą stebuklą žiūrovai audringais plojimais iš salės išlydėjo atlikėjus.

„Dėkui Dievui, kad galėjome tai patirti,“ - dar ir kitą dieną žmonės dalijosi įspūdžiais. Tai buvo tikrai išskirtinai puikus koncertas, daugiau kaip po šimto metų atkartotas talentingų atlikėjų, ištakas turėjęs genialaus menininko M.K.Čiurlionio dvasioje. Dėkui jo provaikaičiui pianistui Rokui Zubovui, ne tik nuostabiai grojusiam, bet ir įdomiai pristačiusiam šio koncerto istoriją nuo pirmojo atlikimo 1908 m. Vilniuje. Nuoširdi padėka visiems už tokio koncerto organizavimą.

 

 

Lietuvių liaudies daina BEAUŠTANTI AUŠRELĖ

 

foto Ilonos Linkevičienės